Kruche ciasto ze śliwkami i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki opłukać , przekroić na połowę , odrzucić pestki. Winogrona opłukać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym . Dodać żółtka, śmietanę, posiekaną margarynę ,zagnieść kruche ciasto i podzielić je na 2 części.
Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia , posypać bułką tartą, .Na cieście ułożyć śliwki skórką ku dołowi a następnie ułożyć winogrona, pomiędzy śliwkami a także na każdej śliwce.
Drugą część ciasta( najlepiej s chłodzoną w zamrażarce-tedy ciasto łatwiej sie ściera)zetrzeć na tarce na ułożone owoce a nastepnie delikatnie oprószyć je cynamonem i cukrem trzcinowym..Piec w nagrzanym piekarniku w 180 s C. PRZEZ około 50-55 minut,. Ostygnięte ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze