Ciasto z winogronami i z winem

5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min

Niby proste ale niezwykłe w smaku ciasto z bezpestkowym fioletowym winogronem i czerwonym winem. W smaku dość wyraźnie czuć smak wina.

  • 50 min

Składniki:

  • 150 ml półsłodkiego czerwonego wina
    150 ml oliwy lub oleju
    300 g mąki pszennej
    150 g cukru
    3 jajka
    1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
    1 szklanka małych bezpestkowych fioletowych winogron

Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Ciasto z winogronami i z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać wino i olej. Dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i jajka, zmiksować na jednolite ciasto.
  • 2. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Na wierzch równomiernie wysypać winogrona. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec "do suchego patyczka", ok. 40 minut.

Porady

Jeśli nie macie bezpestkowego fioletowego winogronu,z powodzeniem można dodać biały, wtedy też można zamienić na wino czerwone na białe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wino Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować