Ciasto z malinami i winogronami

4.99 (144 ocen)

  • 1 min

Proste, szybkie ciasto. Zrobiłam je raz i od tego czasu często pojawia się na moim stole. Przy czym maliny i winogrona czasem zastępuję innymi owocami.

  • 1 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki oleju
    1,5 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2-3 krople aromatu waniliowego
    Maliny
    Winogrona
    cukier puder – do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.99 (144 ocen)

Ciasto z malinami i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z malinami i winogronami 1. Jajka rozbijamy do miski i za pomocą miksera ubijamy przez co najmniej minutę. Do jajek wsypujemy cukier i miksujemy, aż powstanie pulchna, gładka masa. Wlewamy aromat waniliowy, mieszamy chwilę. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i stopniowo, na przemian z olejem, dodajemy do masy. Miksujemy, aby składniki dokładnie się połączyły. Blachę o wymiarach około 30x25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Na wierzchu wtykamy maliny i przekrojone na połówki winogrona. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 50 minut, to tzw. suchego patyczka. Kroimy dopiero po przestudzeniu. Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Winogrona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować