Ciasto jogurtowe na zimno

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i szybkie ciasto na lato

  • 60 min

Składniki:

  • na biszkopt:
    - 4 całe jajka,
    - 1 szklanka cukru
    - 1/2 szklanki mąki tortowej
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    warstwa jogurtowa:
    - 2 duże jogurty owocowe o dowolnym smaku (najlepiej z kawałkami owoców)
    - 5-6 łyżeczek żelatyny
    - woda

    dekoracja:
    - 2 banany
    - kilka plasterków pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto jogurtowe na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (ja użyłam miksera na najwyższych obrotach). Do piany dosypywać stopniowo wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia - na najniższych obrotach miksera. Krótko ubijać dalej, aż masa się połączy z mąką. Wylać masę do okrągłej tortownicy lub formy do tarty (u mnie średnica 26cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec łącznie ok. 35-40 min, najpierw w temperaturze 160 stopni, a jak ciasto wyrośnie podwyższyć temperaturę do 190 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić w formie.
  • 2. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Kiedy już napęcznieje, rozpuścić ją 1 1/2 szklanki gorącej wody.
    Jogurty wlać do miski, połączyć dokładnie z żelatyną. Tężejące jogurty wylać na ostudzony biszkopt.
    Ciasto udekorować plastrami bananów i pomarańczy.
    Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Do dekoracji można użyć dowolnych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jogurt owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować