Ciasto wiśniowo jogurtowe na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: galaretkę rozpuścić w 1 szklance goracej wody, dodać wiśnie, wymieszać. Wylać do salaterki, dobrze schłodzić. Żelatynę zalać zimną wodą(około ½ szklanki), odstawić do spęcznienia, następnie podgrzewać by się rozpuściła. Potem schłodzić.
Śmietankę dobrze ubić, następnie porcjami dodawać cukier puder, dalej delikatnie ubijać. Do ubitej śmietany dodawać porcjami jogurt, delikatnie ubijać. Na końcu dodać schłodzoną żelatynę, wymieszać.
Spód tortownicy wyłożyć folią spożywczą, wysypać orzechy. Dno i boki tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na środek wyłożyć z salaterki galaretkę z wiśniami, wylać masę śmietanowo jogurtową. (zostawić 2-3 łyżki masy).Na wierzchu ułożyć biszkopty, lekko wcisnąć w masę. Na wierzch ciasta szprycą wycisnąć pozostałą masę. Dobrze schłodzić ciasto w lodówce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko schłodzić. Rozlać na ciasto dekoracyjnie.
Porady
1.zamiast polewy czekoladowej można ciasto zalać galaretką.
Komentarze