Pyszny krem budyniowy przekładany biszkoptem orzechowym z kawałkami orzeszków, i drugim biszkoptem makowym. Całość zalana galaretką. Ciasto zostało wymyślone prze ze mnie. Idealne ciasto na Święta Bożego Narodzenia.
1 godz. 10 min
Składniki:
Krem:
0.5 l mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru na (1/5l mleka)
3 żółtka
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki tortowej
Ciasto "jesienna biedronka" z kremem budyniowym i biszkoptami orzechowym i makowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt z Makiem: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Całość lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 stopni przez 30 minut.
Biszkopt Orzechowy: Białka ubić na sztywno dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy siekane, mielone i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać . Wylać na formę i piec 25 minut w 180 stopniach.
Krem: Trochę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Resztę wszystko wymieszać i dać do gotującego się mleka. Gotować chwilkę. Zimny budyń utrzeć z masłem.
Przełożenie:
biszkopt makowy
krem
biszkopt orzechowy
krem
całość zalać tężejącą galaretka
Komentarze