CIASTO JAK ARBUZ

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jak arbuz to nic innego jak pyszny biszkopt ze szpinakiem, przełożony masą z bitej śmietany i mascarpone oraz galaretką. Bardzo smaczne i efektowne. cieszy oczy i podniebienie :) polecam przepis.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT :

    200 g mąki pszennej
    3 jajka
    2 garście szpinaku
    1/2 szklanka oleju
    1/2 szklanka cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA :

    300 ml śmietany 30 %
    125 g mascarpone
    1 łyżka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona we wrzątku i ostudzona
    DODATKOWO :

    2 galaretki truskawkowe
    garść jagód lub borówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Ciasto jak arbuz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE :

    Szpinak należy zmielić na papkę, najlepiej blenderem. Do szpinaku wlewamy olej i on lepiej się mieli.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka, cukier, chwilkę miksujemy. Dodajemy cały szpinak z olejem, mieszamy i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w tortownicy o średnicy 24 cm, w temperaturze około 180 % C, przez 30 minut. Studzimy go i ścinamy górę gdyby była zbyt wypukła.
    Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, mieszamy i odkładamy do lekkiego stężenia.
    Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrami, następnie dodajemy mascarpone, mieszamy i wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Szybko miksujemy.
    Biszkopt umieszczamy w tortownicy, nasączamy go herbatką, na to rozkładamy śmietanę oraz rozsypujemy po wierzchu jagody lub borówki, ciasto chwilę chłodzimy. Po około 1 godzinie wylewamy tężejącą galaretkę i ponownie chłodzimy.
    Ciasto wyjmujemy z tortownicy, kroimy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Śmietana Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować