Ciasto jak arbuz to nic innego jak pyszny biszkopt ze szpinakiem, przełożony masą z bitej śmietany i mascarpone oraz galaretką. Bardzo smaczne i efektowne. cieszy oczy i podniebienie :) polecam przepis.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
BISZKOPT :
200 g mąki pszennej
3 jajka
2 garście szpinaku
1/2 szklanka oleju
1/2 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
MASA :
300 ml śmietany 30 %
125 g mascarpone
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona we wrzątku i ostudzona
DODATKOWO :
Ciasto jak arbuz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Szpinak należy zmielić na papkę, najlepiej blenderem. Do szpinaku wlewamy olej i on lepiej się mieli.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka, cukier, chwilkę miksujemy. Dodajemy cały szpinak z olejem, mieszamy i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w tortownicy o średnicy 24 cm, w temperaturze około 180 % C, przez 30 minut. Studzimy go i ścinamy górę gdyby była zbyt wypukła.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, mieszamy i odkładamy do lekkiego stężenia.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrami, następnie dodajemy mascarpone, mieszamy i wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Szybko miksujemy.
Biszkopt umieszczamy w tortownicy, nasączamy go herbatką, na to rozkładamy śmietanę oraz rozsypujemy po wierzchu jagody lub borówki, ciasto chwilę chłodzimy. Po około 1 godzinie wylewamy tężejącą galaretkę i ponownie chłodzimy.
Ciasto wyjmujemy z tortownicy, kroimy i podajemy.
Komentarze