Sernik na zimno jak arbuz

4.5 (188 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny sernik na zimno na szpinakowym spodzie z czekoladowymi pestkami i galaretką. Wyglądem przypomina arbuza, jest orzeźwiający i idealny na upalne dni.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm

    CIASTO
    -400g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
    -1 szkl mąki krupczatki szkl 250ml
    -1 szkl mąki pszennej tortowej
    -2 łyżki mleka
    -1 szkl oleju
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -4 jajka
    -1 szkl cukru


    MASA SEROWA
    -500ml śmietanki 30%
    -3/4 szkl cukru pudru
    -1 kg sera z wiaderka
    -2,5 łyżki żelatyny
    -125ml wrzątku


    DODATKOWO
    -3 galaretki truskawkowe
    -4,5 szkl wrzątku
    -czekolada deserowa kilka kostek
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik na zimno jak arbuz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto szpinakowe 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, następnie dodajemy dokładnie odciśnięty z soku szpinak, mąkę pszenną i krupczatkę, proszek do pieczenia, olej oraz mleko i wszystko razem miksujemy.
    Ciasto dajemy do blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni-do suchego patyczka.
    Ciasto studzimy, a potem ścinamy wierzch.
    Możemy lekko nasączyć herbatą.
  • masa serowa 2. MASA SEROWA
    Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ser i cukier puder, wszystko razem miksujemy.
    Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy, studzimy. Dodajemy do masy serowej i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach.
    Masę serową wykładamy na zielone ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
    Czekoladę rozpuszczamy i przekładamy do woreczka, na stężałej masie serowej robimy czekoladowe pestki arbuza. Nacinamy woreczek i wyciskamy czekoladę na masę serową, nadając jej kształt pestek.
  • ciasto arbuz 3. Wstawiamy do lodówki.
    W misce rozpuszczamy galaretki w gorącej wodzie. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. I gotowe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować