Pyszny sernik na zimno na szpinakowym spodzie z czekoladowymi pestkami i galaretką. Wyglądem przypomina arbuza, jest orzeźwiający i idealny na upalne dni.
Sernik na zimno jak arbuz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, następnie dodajemy dokładnie odciśnięty z soku szpinak, mąkę pszenną i krupczatkę, proszek do pieczenia, olej oraz mleko i wszystko razem miksujemy.
Ciasto dajemy do blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni-do suchego patyczka.
Ciasto studzimy, a potem ścinamy wierzch.
Możemy lekko nasączyć herbatą.
2.MASA SEROWA
Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ser i cukier puder, wszystko razem miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy, studzimy. Dodajemy do masy serowej i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach.
Masę serową wykładamy na zielone ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Czekoladę rozpuszczamy i przekładamy do woreczka, na stężałej masie serowej robimy czekoladowe pestki arbuza. Nacinamy woreczek i wyciskamy czekoladę na masę serową, nadając jej kształt pestek.
3.Wstawiamy do lodówki.
W misce rozpuszczamy galaretki w gorącej wodzie. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. I gotowe :)
Komentarze