Ciasto jaglane z gruszkami i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekkie ciasto jaglane, które można zjeść z czystym sumieniem nawet do porannej kawy. Głównymi składnikami są owoce i kasza jaglana. Deser jest bezglutenowy.

  • 60 min

Składniki:

  • 150 g kaszy jaglanej
    500 ml wody
    szczypta soli
    3 łyżki masła
    2 łyżeczki cukru trzcinowego
    1 banan
    2 gruszki
    150-160 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jaglane z gruszkami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę wsypać do garnka, dodać szczyptę soli, masło i zalać wodą. Gotować, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut, aż woda odparuje, a kasza się lekko już rozgotuje. Pod koniec gotowania należy mieszać kaszę cały czas, żeby nie przywierała do dna. Do ugotowanej kaszy dodać cukier trzcinowy, wymieszać, po czym dodać obranego banana i zmiksować na jednolitą masę (najlepiej użyć blendera ręcznego).
  • 2. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i również pokroić w plasterki.
  • 3. Ciasto jaglane przełożyć do formy tortowej o średnicy 22 cm, wyrównać u góry, następnie wyłożyć równomiernie gruszki, a na nie truskawki i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Gruszki Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować