Lekkie ciasto jaglane, które można zjeść z czystym sumieniem nawet do porannej kawy. Głównymi składnikami są owoce i kasza jaglana. Deser jest bezglutenowy.
60 min
Składniki:
150 g kaszy jaglanej
500 ml wody
szczypta soli
3 łyżki masła
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 banan
2 gruszki
150-160 g truskawek
Ciasto jaglane z gruszkami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę wsypać do garnka, dodać szczyptę soli, masło i zalać wodą. Gotować, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut, aż woda odparuje, a kasza się lekko już rozgotuje. Pod koniec gotowania należy mieszać kaszę cały czas, żeby nie przywierała do dna. Do ugotowanej kaszy dodać cukier trzcinowy, wymieszać, po czym dodać obranego banana i zmiksować na jednolitą masę (najlepiej użyć blendera ręcznego).
2.Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i również pokroić w plasterki.
3.Ciasto jaglane przełożyć do formy tortowej o średnicy 22 cm, wyrównać u góry, następnie wyłożyć równomiernie gruszki, a na nie truskawki i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut.
Komentarze