ciasto naprawdę jest smaczne i dzięki jaglance długo zachowuje świeżość. 100 g to 192 kcal. Klasyczny wypiek w 100 g ma około 320 kcal.
2 godz.
Dla 6 osób
Składniki:
300 g mąki pszennej typ 550
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
100 ml mleka
0,5 laski wanilii
1 jajko
15 g cukru
2 opakowania suszonych drożdży
Szczypta soli
150 g truskawek
Waniliowe ciasto drożdżowo-jaglane z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę. Dodać cukier, drożdże oraz sól. Wymieszać sypkie składniki. Dodać kaszę jaglaną i znów wymieszać.
2.Mleko podgrzać z ziarenkami wanilii
3.Dodać do miski z mąką. Jajko roztrzepać. Dodać do miski. Dokładnie wyrobić ciasto ( ciasto jest dosyć klejące). Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie lekko wyrobić.
4.Formę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.Ułożyć połówki truskawek ( cięciem do góry). Odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić do zimnego piekarnika i piec około 40-45 minut w 180 st. Wyjąć i ostudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze