Ciasto jabłkowo - orzechowe

  • wyświetlono: 859 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Ciasto na dużą blachę, dosyć proste i szybkie w wykonaniu. Ładnie się prezentuje, nie jest za słodkie. Polecam na rodzinne uroczystości. Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji.

  • 25 porcje
  • 120min

Składniki

Biszkopt orzechowy :
4 duże jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. maki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek zmielonych orzechów włoskich

1 kg jabłek
4 żółtka
15 dag margaryny
2 niepełne szkl. maki
1 łyżka cukru pudru
4 dag drożdży
2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
1 - 2 łyżeczki cynamonu
1 - 2 łyżeczki bułki tartej
szczypta soli

Masa budyniowa :
1/2 l mleka
2 budynie śmietankowe
kostka masła
cukier do smaku

Polewa :
1/2 margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto jabłkowo - orzechowe

  • 1. Upiec biszkopt orzechowy : białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i po jednym żółtku. Przesiać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać orzechy i lekko wymieszać. Piec 30 min w 180 st. ( termoobieg ). Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół.
  • 2. Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, sól, śmietanę, rozrzedzone drożdże i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. pół godz. Po czym podzielić je na dwie części. Jedną wyłożyć dużą blaszkę,posypać bułką tartą, na nie wyłożyć starte na grubych oczkach jabłka wymieszane z cynamonem, posypać bułką i przykryć pozostałym ciastem. Piec 30 min. 180 st. ( termoobieg ).
  • 3. Masa : z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i dodawać po łyżce przestudzony budyń. Ucierać do gładkiej masy.
  • 4. Polewa : w wodzie rozpuścić żelatynę.Cukier, kakao, margarynę i żelatynę wymieszać i podgrzać . Po przestudzeniu dodać po łyżce śmietanę.
  • 5. Przełożenie : biszkopt - połowa masy budyniowej - ciasto jabłkowe - masa budyniowa - biszkopt - polewa. SMACZNEGO !!!!!!!

Porady

Ciasto można udekorować wiórkami kokosowymi. Schłodzić przez noc w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptjabłkaorzechymasa budyniowapolewaduża blacha

Komentarze

Podobne przepisy

jabłkowo orzechowe

Dodane przez: anaid123

CIASTO JABŁKOWO-ORZECHOWE

To wspaniałe połączenie ciasta...

ciasto jabłkowo-orzechowe

Dodane przez: klementynka

ciasto jabłkowo-orzechowe bez pieczenia

Przepis na to ciasto od dwudziestu...

Ciasto jabłkowo - orzechowe

Dodane przez: Futka

Ciasto jabłkowo - orzechowe

Propozycja na smakowite, delikatne...

jabłkowo-orzechowe

Dodane przez: Sakura

Ciasto jabłkowo-orzechowe

szybkie w przygotowaniu i puszyste...

ciasto jabłkowo-orzechowe

Dodane przez: Dominika Lasota

Ciasto jabłkowo-orzechowe

Delikatne ciasto które każdy bardzo...

Ciasto orzechowo – jabłkowe z Bieluchem

Dodane przez: juchab

Ciasto orzechowo – jabłkowe z Bieluchem

Przyjemnie orzechowe ciasto, z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE