Ciasto jabłkowo - orzechowe

4.5 (183 ocen)

Pyszny, a przy tym prosty i szybki w przygotowaniu placek, który jest kwintesencją jesieni. Są w nim bowiem jabłka i orzechy.

Składniki:

  • 6-7 dużych jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
    niepełna szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    7-8 orzechów posiekanych
    3 jajka roztrzepane
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 roztopionej i ostudzonej kostki margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Ciasto jabłkowo - orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka zasypać cukrem na ok. 1h, trzymać w lodówce. Po tym czasie wyjąć z lodówki. Gdy jabłka osiągną temperaturę pokojową (po około 10-15 minutach), wsypać do nich resztę składników i wymieszać.
    Ciasto przełożyć do dwóch keksówek i upiec 180 stopni ok.40 minut
    Polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Do placka można dodać łyżkę kakao, a orzechy można wzbogacić o inne bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować