Ciasto grysikowe z galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć herbatniki.
Mleko zagotować z cukrem waniliowym i kostką masła. Na gotujące się mleko wsypać grysik dokładnie mieszając, by nie zrobiły się grudki. Gotować do momentu zgęstnienia masy.
Gorącą masę wylać na herbatniki. Wyrównać wierzch. Wystudzić.
Truskawki odszypułkować, umyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na masie grysikowej.
Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia.
Tężejąca galaretkę wylać na truskawki. Schłodzić.
Ciasto pokroić.
Śmietanę ubić na sztywno, dowolną końcówką zrobić ozdobne wywyijasy, udekorować ćwiartkami truskawek.
Komentarze