Ciasto grysikowe z galaretką i truskawkami

5 (9 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Bez pieczenia - mega pyszne!

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 500 g truskawek
    16 sztuk herbatników maślanych
    2 galaretki truskawkowe
    100 ml śmietanki 30%
    kilka truskawek do dekoracji


    MASA:

    1000 ml mleka
    1 szklanka grysiku
    250 g masła
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

5 (9 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z galaretka

Ciasto grysikowe z galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć herbatniki.
    Mleko zagotować z cukrem waniliowym i kostką masła. Na gotujące się mleko wsypać grysik dokładnie mieszając, by nie zrobiły się grudki. Gotować do momentu zgęstnienia masy.
    Gorącą masę wylać na herbatniki. Wyrównać wierzch. Wystudzić.
    Truskawki odszypułkować, umyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na masie grysikowej.
    Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia.
    Tężejąca galaretkę wylać na truskawki. Schłodzić.
    Ciasto pokroić.
    Śmietanę ubić na sztywno, dowolną końcówką zrobić ozdobne wywyijasy, udekorować ćwiartkami truskawek.



    INSPIRACJA: mojewypieki.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Galaretka Herbatniki Masa grysikowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z truskawkami i galaretką

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto z truskawkami i galaretką

RedakcjaPP Pyszne i efektowne.

To może cię zainteresować