Ciasto grysikowe z galaretką i ananasem bez pieczenia

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Słoneczne, letnie ciasto, jest naprawdę pyszne. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie trzeba go piec.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Warstwa grysikowa
    1 l mleka
    0,5 szklanki cukru
    100 g masła
    1 szklanka kaszy manny
    100 g białej czekolady

    1 puszka ananasa krojonego
    1 cytrynowa galaretka
    1 opakowanie herbatników
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ciasto grysikowe z galaretką i ananasem bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać mleko, dodać cukier, masło – gotować do rozpuszczenia cukru i zagotowania. Garnek zdjąć z palnika i cały czas mieszając wsypywać kaszę mannę (w ten sposób nie utworzą się grudki). Garnek z powrotem postawić na palnik i ugotować gęstą kaszę. Garnek zdjąć z palnika, dodać połamaną na kawałki białą czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia się czekolady i połączenia z masą.
    Blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników, na herbatniki wyłożyć gorącą masę grysikową i odstawić ciasto do wystudzenia.
    Galaretkę rozpuścić w 300ml wody i wystudzić.
    Ananasa odsączyć na sitku.
    Na wystudzoną masę z kaszy wyłożyć równomiernie ananasa i tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Galaretka Herbatniki Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować