ciasto gruszkowo- imbirowe

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Połączenie francuskiego ciasta jogurtowego z włoskim patentem na gruszkowo- imbirowy duet. Ciasto do: zrobienia w 10 minut, upieczenia w 1 godzinę, zjedzenia przez łakomczuchów domowych w mgnieniu oka

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 2 sztuki
    - cukier brązowy: 0.5 szklanki
    - jogurt naturalny mały kubek: 1 sztuka
    - olej słonecznikowy- kubek po jogurcie: 1 sztuka
    - zapach waniliowy: 1 szczypta
    - mąka z proszkiem do pieczenia- kubek po jogurcie: 3 sztuki
    - gruszki: 2 sztuki
    - imbir: 2 szczypty
    - cynamon: 1 szczypta
    - cukier puder (do posypania): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto gruszkowo- imbirowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozdzielam. Żółtka ucieram z cukrem łyżką drewnianą na jednolitą masę, następnie dodaję jogurt- mieszam, olej mieszam dalej i zapach. Dodaję mąkę z proszkiem. Ubijam trzepaczką pianę z białek ze szczyptą soli, dodaję do ciasta.
  • 2. Do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą przekłdam ciasto.
  • 3. Obrane i pokrojone w cienkie plasterki gruszki, w miseczce mieszam z odrobiną cukru brązowego, imbirem i cynamonem, układam cząstki na cieście.
  • 4. Piekę w nagrzanym piekarniku w 220 C przez godzinę ( zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzać patyczkiem).
    Przed podaniem posypuję cukrem pudrem i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Imbir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Włoska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować