Ciasto imbirowe

4.49 (149 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Doskonałe na chłodne dni do przegryzienia przy gorącej herbacie lub czekoladzie.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka suszonego imbiru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli
    180 g masła
    1/2 szkl. cukru
    1/4 szkl. miodu
    2 jajka
    1/2 szkl. mleka
    1 łyżeczka sody
    46 g kandyzowanego imbiru (drobna kostka)
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto imbirowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać w misce: mąkę, imbir, proszek do pieczenia, cynamon, sól. W misce utrzeć masło z cukrem i miodem. Dodawać po jednym jajku, następnie mąkę. Mleko wymieszać z sodą, dodać do ciasta, na końcu dodać pokrojony imbir.
    Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.

Porady

Ciasto można polać polewą cytrynową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować