Ciasto gruszkowo cytrynowe

0 (0 ocen)

Lekki słodko-winny przysmak na każdą okazję

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    1/2 szkl mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    forma 19x30

    Masa gruszkowa:
    1 słoik gruszek w syropie
    1 galaretka cytrynowa

    Masa śmietanowa:
    1 szkl śmietany kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    3/4 szkl wody

    Poncz:
    1/2 szkl syropu z gruszek
    sok z 1/2 cytryny


    Polewa:
    1/2 tabliczki czekolady
    1 łyżka śmietany
    1 łyżka alkoholu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto gruszkowo cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno dodając cukier i po jednym żółtka.
    Mąki przesiać z proszkiem, partiami dodawać do jajek, lekko wymieszać, przełożyć do wysmarowanej formy. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po schłodzeniu przekroić.
  • 2. Gruszki pokroić, włożyć do rondla, dodać 2 łyżki syropu i chwilę pogotować
    1 szkl syropu zagotować, rozpuścić galaretkę, wlać do gruszek wymieszać i zostawić do stężenia.
    Drugą galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl wody i zostawić do lekkiego stężenia
  • 3. Biszkopty nasączyć ponczem z syropu i soku z cytryny
  • 4. Na jeden biszkopt wyłożyć tężejącą masę gruszkową
  • 5. Śmietanę ubić dodając cukier puder i na koniec drugą tężejącą galaretkę.
    Wyłożyć na masę gruszkową i położyć drugi biszkopt, lekko przycisnąć.
  • 6. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto.
    Dowolnie udekorować

Porady

Zamiast gruszek można użyć brzoskwinie w syropie. W moim ciastku użyłam gruszek robionych w/g przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gruszki-w-syropie-21

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować