Ciasto gruszkowo cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno dodając cukier i po jednym żółtka.
Mąki przesiać z proszkiem, partiami dodawać do jajek, lekko wymieszać, przełożyć do wysmarowanej formy. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po schłodzeniu przekroić.
2.Gruszki pokroić, włożyć do rondla, dodać 2 łyżki syropu i chwilę pogotować
1 szkl syropu zagotować, rozpuścić galaretkę, wlać do gruszek wymieszać i zostawić do stężenia.
Drugą galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl wody i zostawić do lekkiego stężenia
3.Biszkopty nasączyć ponczem z syropu i soku z cytryny
4.Na jeden biszkopt wyłożyć tężejącą masę gruszkową
5.Śmietanę ubić dodając cukier puder i na koniec drugą tężejącą galaretkę.
Wyłożyć na masę gruszkową i położyć drugi biszkopt, lekko przycisnąć.
6.Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto.
Dowolnie udekorować
Porady
Zamiast gruszek można użyć brzoskwinie w syropie.
W moim ciastku użyłam gruszek robionych w/g przepisu:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gruszki-w-syropie-21
Komentarze