Ciasto kawowo-malinowe z galaretką

  • wyświetlono: 819 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest delikatne, łączy ze sobą smak kawy i malin. Sprawdzi się na imprezach rodzinnych i imieninowych. Przygotowałam je z okazji imienin mojego kolegi z pracy

Cukiereczek

Składniki

BISZKOPT:
4 jajka,
1 szklanka mąki,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki oleju,
2/3 szklanki cukru,
KREM KAWOWY:
5 łyżeczek cukru pudru,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
1 łyżka wrzątku,
400 g śmietany kremówki,
125g serka mascarpone,
KREM MALINOWY:
125 g malin,
1 łyżeczka żelatyny
2-3 łyżki gorącej wody,
3 łyżki cukru,
1/2 łyżka soku z cytryny,
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżki wody,
125 g serka mascarpone,
PONCZ:
3/4 szklanki wody,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
2 łyżki wódki,
1 łyżeczka cukru,
2 galaretki malinowe,
800ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto kawowo-malinowe z galaretką

  • ciasto1. Przygotowujemy 2 galaretki w 800ml wody. Galaretki przelewamy do dużego płaskiego naczynia i odstawiamy do stężenia. Po stężeniu kroimy je w drobną kostkę. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
  • ciasto2. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • ciasto3. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół. Przygotowujemy poncz. Zaparzamy 3/4 szklanki kawy z 2 łyżeczek, studzimy. Po wystudzeniu łączymy ją z cukrem i wódką, dokładnie mieszamy.
  • ciasto4. Następnie przygotowujemy krem kawowy. Kawę zaparzamy w 1 łyżce wrzątku i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ostudzoną kawę i mascarpone, delikatnie całość mieszamy aż do połączenia. Dodajemy cukier puder do smaku. Biszkopt nasączamy ponczem, smarujemy kremem i przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy. Ciasto odstawiamy do lodówki.
  • ciasto5. Maliny płuczemy i przekładamy do garnka. Zasypujemy je cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy je do momentu aż cukier całkowici się rozpuści i maliny będą się rozpadać. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/2 łyżce wody i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Schłodzoną masę malinową miksujemy z mascarpone. Drugi z biszkoptów nasączamy ponczem i smarujemy kremem malinowym. Ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia kremu. Następnie na ciasto wykładamy pokrojoną w drobną kostkę galaretkę. Ciasto przechowujemy w lodówce, życzę smacznego :)

Porady

Uwaga: 1) Do ciasta można użyć mrożonych malin. 2) Ze względu na kawę oraz alkohol w ponczu ciasto nie jest przeznaczone dla dzieci.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastoDeserMalinykawakakaokrem kawowyciasto kawoweciemny biszkoptkrem malinowyciasto malinowe

Komentarze

Podobne przepisy

Malinowa pokusa

Dodane przez: kasia24021991

Ciasto Malinowa pokusa z kremem i galaretką...

Przepis na ciasto inspirowany dorodności...

Malinowa rapsodia

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto malinowa rapsodia na biszkopcie z...

Często piekę to ciasto. Każdy je...

Malinowa chmurka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Malinowa chmurka z galaretką

Kruche spody, beza, krem lekki...

Malinowa chmurka.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto Malinowa chmurka z bezą

Orzeźwiające ciasto dla smakoszy...

Ciasto budyniowe z kawową pianką (kawowy budyniowiec)

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto budyniowe z kawową pianką (kawowy...

Ciasto jest niezwykle kremowe,...

Tort z malinami i czekoladą z galaretką

Dodane przez: anamarisworld

Tort malinowo-czekoladowy z galaretką

Pyszny lekki tort na bazie mascarpone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE