Ciasto dynia, jabłka i bakalie

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest bardzo aromatyczne, w sam raz wilgotne i idealne na jesienne dni. Pomimo uczucia sytości jakie pozostawia zjedzenie już jednego kawałka ciasto znika szybciuteńko.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - dynia: 200 gramów
    - brązowy cukier: 5 łyżek
    - cukier: 4 łyżki
    - Średnie jabłka: 2 sztuki
    - laska wanilii: 2 sztuki
    - mąka: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - jajka: 3 sztuki
    - olej: 4 łyżki
    - kandyzowana skórka pomarańczowa: 1 opakowanie
    - orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto dynia, jabłka i bakalie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy na małe kawałki (bez skórki) skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy dynię do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
    Gdy dynia będzie już miękka miksujemy ją na gładką masę i studzimy.
  • 2. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i przesypujemy cukrami wymieszanymi z wanilią. Mieszamy a po ok. 1 godzinie dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z sodą oczyszczoną. Mieszamy. Następnie dodajemy 3 żółtka, masę z dyni, olej oraz nasze bakalie (skórka pomarańczowa, migdały i orzechy).
  • 3. Na koniec dodajemy białka ubite ze szczyptą soli. Mieszamy i wylewamy na blachę. Ja najczęściej używam teflonowej tortownicy o wymiarach 28 cm. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ( do tzw. suchego patyczka).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować