Ciasto jest bardzo aromatyczne, w sam raz wilgotne i idealne na jesienne dni. Pomimo uczucia sytości jakie pozostawia zjedzenie już jednego kawałka ciasto znika szybciuteńko.
Ciasto dynia, jabłka i bakalie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kroimy na małe kawałki (bez skórki) skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy dynię do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Gdy dynia będzie już miękka miksujemy ją na gładką masę i studzimy.
2.Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i przesypujemy cukrami wymieszanymi z wanilią. Mieszamy a po ok. 1 godzinie dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z sodą oczyszczoną. Mieszamy. Następnie dodajemy 3 żółtka, masę z dyni, olej oraz nasze bakalie (skórka pomarańczowa, migdały i orzechy).
3.Na koniec dodajemy białka ubite ze szczyptą soli. Mieszamy i wylewamy na blachę. Ja najczęściej używam teflonowej tortownicy o wymiarach 28 cm. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ( do tzw. suchego patyczka).
Komentarze