Ciasto "Jabłka w cieście"

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Inny sposób na jabłecznik. Bardzo ładnie się prezentuje na talerzu a przede wszystkim świetnie smakuje!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 g masła roślinnego
    250 g serka homogenizowanego waniliowego
    3 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru pudru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropli zapachu waniliowego


    Dodatkowo:
    6-7 jabłek do jabłecznika np. reneta (jak najmniej soczyste)
    Cukier puder
    Cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik

Ciasto "jabłka w cieście" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je 2 części. Jedną z nich wylepiamy blaszkę.

    Obieramy jabłka kroimy je na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka układamy na cieście (rozcięciem do dołu). Następnie posypujemy cynamonem.

    Drugą część ciasta rozwałkowujemy i nakrywamy nim jabłka. Dziurkujemy wierzch ciasta widelcem.

    Pieczemy ok. 50-60 minut w 160-170*C. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować