Ciasto drożdżowo- czekoladowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszna aromatyczna, pulchna drożdżówka z truskawkami, czekoladą i kruszonką kokosową.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    500 g mąki pszennej, typ 550
    180 g cukru
    3 duże jajka wiejskie
    100 g czekolady deserowej
    150 g masła
    2 łyżki ciemnego kakao
    szczypta soli
    50 g świeżych drożdży
    cukier waniliowy
    otarta skórka z 1 cytryny
    300 ml mleka

    Kruszonka kokosowa:
    150 g miękkiego masła
    150 g cukru
    120 g mąki pszennej
    3 łyżki kokosu
    2 łyżki płaskie kakao

    Ponadto:
    500 g dojrzałych truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowo- czekoladowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn drożdżowy 1. Ciasto drożdżowe:
    Najpierw robimy rozczyn.
    Do miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłego mleka. Mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką.
  • składniki sypkie na ciasto drożdżowe plus otarta skórka z cytryny 2. Do większej miski przesiewamy: mąkę, kakao.
  • starta skórka z cytryny 3. Cytrynę szorujemy, sparzamy, ścieramy z niej skórkę. Dodajemy do miski.
  • roztrzepane jajka 4. Całe jajka roztrzepujemy. Dodajemy do miski ze składnikami.
  • rozczyn dodany do składników sypkich na ciasto drożdżowe 5. Do miski wlewamy rozczyn.
  • wlewanie roztopionego masła 6. Masło rozpuszczamy, studzimy. Wlewamy do pozostałych składników.
  • składniki na ciasto drożdżowe 7. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy, wlewamy pozostałe mleko.
  • wyrobione ciasto drożdżowe czekoladowe 8. Czekoladę kroimy, niezbyt drobno. Dodajemy do ciasta. Wyrabiamy ręką.
    Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 60 min.
  • kokosowa kruszonka z kakao 9. Przygotowanie kruszonki:
    Mieszamy wszystkie składniki razem, na rozsypującą się masę.
  • świeże truskawki 10. Myjemy truskawki, osuszamy. Przekrawamy na pól wzdłuż.
  • ciasto czekoladowo- drożdżowe w blaszce 11. Przygotowujemy blachę 34x23 cm. Wykładamy pergaminem. Wylewamy równo ciasto drożdżowe.
  • ciasto czekoladowo- drożdżowe w blaszce, przed pieczeniem 12. Na cieście układamy pokrojone truskawki.
  • ciasto drożdżowo- czekoladowe gotowe do pieczenia 13. Na wierzch rozkruszamy posypkę.
  • ciasto czekoladowo- drożdżowe upieczone 14. Ciasto pieczemy w temp. 170 stop. C przez ok. 35 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy już upieczone.
    Wyłączamy piekarnik, zostawiamy na chwilkę w piecu.
    Następnie wyjmujemy, studzimy. Zdejmujemy pergamin.
    Przekładamy ciasto na deskę.
  • ciasto drożdżowo- czekoladowe z truskawkami 15. Ciasto kroimy na kawałki. Układamy na ozdobnej paterze.
  • ciasto drożdżowo- czekoladowe z truskawkami 16. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Kruszonka powinna rozkruszać się w dłoni, w razie konieczności dosypujemy stopniowo więcej mąki. Czas przygotowania, podany jest bez oczekiwania na wyrośnięcie. W ciepłe dni, ciasto wyrasta szybciej. Ciasto jest pulchne, aromatyczne, mocno czekoladowe- pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Drożdże Truskawki Skórka z cytryny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować