Ciasto drożdżowo-sernikowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

To jest obecnie mój numer jeden, jeżeli chodzi o ciasta z owocami!!!!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto drożdżowe:
    600g mąki
    250g margaryny
    50g drożdży
    5 łyżek mleka
    2 jajka
    4 żółtka
    7 łyżek cukru
    6 – 7 łyżek powideł śliwkowych
    300g – 400g truskawek

    Masa serowa:
    500 g sera mielonego
    100g masła
    4 jajka
    ¾ szkl. cukru
    budyń waniliowy
    32g cukru waniliowego

    Kruszonka:
    150g mąki
    150g cukru
    100g margaryny
    16g cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowo-sernikowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe: Margarynę posiekać z mąką. Ciepłe mleko rozrobić z drożdżami i cukrem. Wszystkie składniki oprócz powideł i truskawek razem połączyć i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie nierówne części, rozwałkować. Mniejszą część przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, posmarować powidłami i wyłożyć pozostałym ciastem. Całość przykryć ściereczką i zostawić na 2 – 3 godziny w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Po tym czasie przygotowaną masę serową wyłożyć na ciasto, posypać truskawkami, a na końcu kruszonką. Piec ok. 50 – 60 minut w 180 stopniach, do zrumienienia ciasta.
  • 2. Masa serowa: Masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Nie przerywając miksowania dodać budyń i partiami ser. Na końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
  • 3. Kruszonka: Wszystkie składniki zagniatamy, aż przybiorą postać kruszonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować