Ciasto drożdżowe ze śliwkami wzrastające 3 h !

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Cały sekret w tym przepisie, że składniki na ciasto układa się warstwowo w misce i nie miesza ich tylko odstawia się na 3 h do wyrośnięcia.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    10 dag drożdży świeżych
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    3 jajka
    1 szklanka oleju
    3/4 szklanki mleka
    4 szklanki mąki
    szczypta soli.
    Składniki na kruszonkę:
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki

    Ponadto:
    miska śliwek węgierskich bez pestek (lub innych owoców sezonowych)
    łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe ze śliwkami wzrastające 3 h ! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski warstwowo dajemy: drożdże, cukry, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesianą mąkę i sól.
  • ciasto drożdżowe ze śliwkami 2. Odstawiamy miskę ze składnikami ułożonymi warstwowo pod ściereczką na 3 H! Po 3 h miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Na wierzch ciasta układamy śliwki pozbawione pestek, posypujemy je odrobiną cukru.
  • ciasto drożdżowe ze śliwkami 3. Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na śliwki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować