CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

CIASTO DROŻDŻOWEZ TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

  • 3 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki
    80 g cukru
    1 cukier waniliowy
    220 mililitrów mleka
    70 g masła
    20 g świeżych drożdży
    1 całe jajko
    2 żółtka
    1 szczypta soli
    truskawki

    kruszonka:
    2 łyżki mąki
    1 łyżka cukru
    1 łyżka masła

    dodatkowo:
    2 łyżki mąki do posypania
    1 jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę mleka lekko podgrzewamy aby było ciepłe ,ale nie gorące. Dodajemy do niego łyżkę mąki, cukru oraz pokruszone drożdże. Wymieszane odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 10 -15 minut).

    Pozostałe mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko,żółtka, resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, przestudzone masło z mlekiem oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy przykrywając ścierką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Kiedy ciasto ładnie wyrośnie przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsc aby ciasto wyrosło, około 20 minut.

    Wyrośnięte ciasto oprószamy z wierzchu cienką warstwą mąki (zapobiegnie opadaniu owoców na spód), a dopiero potem układamy na nim umyte i osuszone truskawki oraz posypujemy kruszonką (wyrabiamy palcami ciasto z mąki,cukru i masła).

    Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika 180 stopni na około 50 -55 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować