Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę mleka lekko podgrzewamy aby było ciepłe ,ale nie gorące. Dodajemy do niego łyżkę mąki, cukru oraz pokruszone drożdże. Wymieszane odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 10 -15 minut).
Pozostałe mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko,żółtka, resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, przestudzone masło z mlekiem oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy przykrywając ścierką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto ładnie wyrośnie przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsc aby ciasto wyrosło, około 20 minut.
Wyrośnięte ciasto oprószamy z wierzchu cienką warstwą mąki (zapobiegnie opadaniu owoców na spód), a dopiero potem układamy na nim umyte i osuszone truskawki oraz posypujemy kruszonką (wyrabiamy palcami ciasto z mąki,cukru i masła).
Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika 180 stopni na około 50 -55 minut
Komentarze