Ciasto drożdżowe z twarogiem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i solą , wsypać mąkę , wymieszać.
Zaczyn odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
2.Ciasto: do miski wsypać mąkę ,cukier ,wbić jajka , wlać zaczyn oraz olej.
Wyroić gładkie elastyczne ciasto.
Ciasto przełożyć to tortownicy wysmarowanej masłem z bułka tartą.
Odstawić na 1 godz w ciepłe miejsce.
3.Twaróg:Twaróg zmiksować z jajkami , budyniem i cukrem. ( można także utrzeć widelcem)
Truskawki bez szypułek przekroić na pół lub pozostawić w całości.
4.Na cieście drożdżowym rozsmarować twaróg , ułożyć truskawki ( jeśli używamy mrożonych nie rozmrażamy)
Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Pozostawić do wystudzenia , oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze