Ciasto drożdżowe z śliwkami i kruszonką EXPRESOWE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto drożdżowe, które zrobisz bardzo szybko, bez czekania aż wyrośnie i tym samym nie spędzisz pół dnia w oczekiwaniu na efekty :) Wykonanie ciasta zajmuje zaledwie 30 minut!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    1/2 szkl. oleju
    1 szkl. mleka
    50g drożdży
    1 szkl. cukru
    1/2 mąki pszennej
    9 śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe z śliwkami i kruszonką expresowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki po kolei tak jak są wymienione dać do miski, oprócz mąki i śliwek.
    Nie mieszać! Nic nie robić tylko przykryć ściereczką i zostawić na noc☺️

    Rano dodać 1/2 mąki pszennej i wszystko wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.

    Wylać ciasto na brytfankę.

    Ułożyć na cieście śliwki. Przekrojone na pół i ułożone uciętą stroną na wierzchu.

    Posypać kruszonką i piec 60 min w temperaturze 180 st ☺️
  • 2. Kruszonka przepis:

    400g mąki pszennej
    200g cukru (daje 2 opak. cukru wanilinowego i reszta zwykłego)
    250g masła

    Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym w misce, dodać roztopione masło i mieszać aż powstanie kruszonka.

Porady

Najlepsze są owoce bardzo dojrzałe i miękkie, polecam śliwki. Kruszonka jest najlepsza gdy nie jest drobna, duże kulki są bardzo smaczne i chrupiące. Podczas pieczenia sprawdź czy kruszonka jest chrupiąca i lekko przyrumieniony, jeśli tak to wyszła Ci idealnie! Brawo Ty! Ciasto jest bardzo dobre bez kruszonki, jednak polecam ją dodać, wówczas będzie rewelacyjne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować