Ciasto drożdżowe z serem i polską borówką, - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko i masło podgrzać aż do rozpuszczenia masła. Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, także jajko. Na końcu dolać letnie mleko z masłem i miksować około 4 min. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość.
Blaszkę o zbliżonych wymiarach 32x15 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm.
Do miski blendera wrzucić twaróg, jogurt i cukier. Zmiksować na gładką masę którą smarujemy ciasto. Na wierzchu rozsmarowujemy borówki. Zwijamy ciasto w rulon który następnie przecinamy na pół (wzdłuż) jednak z jednej strony nie docinamy do końca. Dwa końce delikatnie przeplatamy na zmianę tworząc "warkocz". Końce zawijamy pod spód. Wkładamy delikatnie do blaszki tak aby nadzienie nam nie wypłynęło. Odstawiamy jeszcze na chwilę, aby ciasto trochę podrosło, możemy posmarować jajkiem. Wstawiamy do piekarnika do 170C i pieczemy około 45 - 50 min.
Komentarze