Ciasto drożdżowe z serem i polską borówką,

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Słodycz ciasta drożdżowego i sera przełamana lekko cierpkim smakiem borówek. Smakuje idealnie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto;

    40 dag maki pszennej
    1 opakowanie suszonych drożdży instant ( na pół kg. mąki)
    200 ml mleka
    5 dag masła
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    1 jajko

    Nadzienie;
    30 dag twarogu
    2 łyżki naturalnego jogurtu lub śmietany
    3-4 łyżki cukru ( lub więcej)
    pół słoika polskich borówek (ok. 150 ml)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe z serem i polską borówką, - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i masło podgrzać aż do rozpuszczenia masła. Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, także jajko. Na końcu dolać letnie mleko z masłem i miksować około 4 min. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość.
    Blaszkę o zbliżonych wymiarach 32x15 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm.

    Do miski blendera wrzucić twaróg, jogurt i cukier. Zmiksować na gładką masę którą smarujemy ciasto. Na wierzchu rozsmarowujemy borówki. Zwijamy ciasto w rulon który następnie przecinamy na pół (wzdłuż) jednak z jednej strony nie docinamy do końca. Dwa końce delikatnie przeplatamy na zmianę tworząc "warkocz". Końce zawijamy pod spód. Wkładamy delikatnie do blaszki tak aby nadzienie nam nie wypłynęło. Odstawiamy jeszcze na chwilę, aby ciasto trochę podrosło, możemy posmarować jajkiem. Wstawiamy do piekarnika do 170C i pieczemy około 45 - 50 min.

    Możemy posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować