Ciasto drożdżowe z serem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.zaczyn:
drożdże wkruszyć, dodać cukier, zalać ¼ szkl mleka dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na ok 15 min.
Do miski wsypać resztę mąki, mleka, sól, jajka, roztopioną margarynę i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na 1godz
Masa:
Ser rozgnieść widelcem lub jak ktoś woli to można zmielić, dodać żółtka, olejek, cukier i mąkę, a na końcu ubitą pianę
Jabłka oskrobałam, pokroiłam na ćwiartki, wydrążyłam środki i pokroiłam na plasterki dość cienkie
Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na prostokąt (mniej więcej długość i szerokość blaszki). Na środek wyłożyć ser, ale żeby boki były puste (ok 1-2 cm) na to jabłka. Zwinąć od góry a później w bok roladę. Z drugą zrobić to samo. Włożyć obydwie do blaszki ok 23x34 cm lub do osobnych długich keksówek.
Kruszonka:
Margarynę rozgnieść palcami z mąką i cukrem. Rolady posmarować odrobiną mleka i posypać kruszonką. Odstawić jeszcze na ok 30 min. Piec ok 45min w temp 180*C.
Porady
Proszę pamietać żeby margaryna była zimna, wyjęta z lodówki do kruszonki przed samym wykonaniem ponieważ nie wyjdzie taka jak ma być
Komentarze