CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM I KRUSZONKĄ POLANE LUKREM

4.5 (148 ocen)

Pyszna drożdżóweczka i o wiele zdrowsza niż te ze sklepu.

Składniki:

  • Ciasto: 0,5 dag mąki, 5 dag drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, 2 jajka, 5 dag margaryny, szczypta soli.

    Ser: 25 dag twarogu, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kaszy mannej, 5 dag margaryny, 2 jajka, cukier waniliowy.

    Kruszonka: 1 szklanka mąki, pół szklanki cukru, 10 dag margaryny.

    Lukier: sok z połówki cytryny, cukier puder-wymieszać.
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką polane lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, połowę mleka i trochę mąki- wyrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, mleko, jajka, cukier oraz roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki.
  • 2. Do zmielonego twarogu dodać cukier, kaszę manną, jajka, cukier waniliowy oraz roztopioną margarynę całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto.
  • 3. Z podanych składników zrobić kruszonkę. Rozsypać na ser.
  • 4. Piec w piekarniku około 30-40 minut w temperaturze 170st.C
  • 5. Po upieczeniu ciasto polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować