Ciasto drożdżowe z nutellą

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wyśmienicie smakuje z kubkiem mleka lub kakao.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    3/4 szklanki letniego mleka
    30 g drożdży
    1 jajko
    5 łyżek cukru
    3 łyżki masła
    płaska łyżeczka soli
    kruszonka: 2 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru pudru
    ponadto: 300 g nutelli
    jajko i mleko do posmarowania
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Ciasto drożdżowe z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe z nutellą 1. Z drożdży, łyżki cukru, mąki i odrobiny ciepłego mleka zrób rozczyn. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie do drożdży wbij jajko, dodaj pozostałą mąkę, mleko, cukier i sól. Wyrób gładkie ciasto, stopniowo dając roztopione masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok.60 minut.
  • Ciasto drożdżowe z nutellą 2. Po tym czasie wyrośnięte ciasto, jeszcze chwilę wyrób i rozwałkuj na duże koło. W kole zrób dwa nacięcia w równej odległości, nie nacinając do końca u góry. Nacięte boki rozdziel, tak, aby powstały trzy części. Każdą część posmaruj na środku nutellą. Rogi ciasta dokładnie zlep i upleć warkocz, końcówki podwijając pod spód. Tak przygotowaną chałkę włóż do podłużnej foremki, przykryj i odstaw jeszcze na 15 minut do napuszenia.
  • Ciasto drożdżowe z nutellą 3. Kruszonka: z podanych składników zrób kruszonkę. Chałkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz ok.25-30 minut do zrumienienia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować