Ciasto drożdżowe z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, łyżki cukru, mąki i odrobiny ciepłego mleka zrób rozczyn. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie do drożdży wbij jajko, dodaj pozostałą mąkę, mleko, cukier i sól. Wyrób gładkie ciasto, stopniowo dając roztopione masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok.60 minut.
2.Po tym czasie wyrośnięte ciasto, jeszcze chwilę wyrób i rozwałkuj na duże koło. W kole zrób dwa nacięcia w równej odległości, nie nacinając do końca u góry. Nacięte boki rozdziel, tak, aby powstały trzy części. Każdą część posmaruj na środku nutellą. Rogi ciasta dokładnie zlep i upleć warkocz, końcówki podwijając pod spód. Tak przygotowaną chałkę włóż do podłużnej foremki, przykryj i odstaw jeszcze na 15 minut do napuszenia.
3.Kruszonka: z podanych składników zrób kruszonkę. Chałkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz ok.25-30 minut do zrumienienia. Smacznego!
Komentarze