Ciasto drożdżowe z nadzieniem różanym i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasto drożdżowe – nadziane pachnącą marmoladą i posypane dużą ilością kruszonki. Pulchne i kolorowe – super dodatek do śniadania z wiórkami masła. To również dodatek do porannej kawy.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 14x42 cm
    Składniki:
    3 szklanki mąki(pojemność szklanki (200 ml)+ do podsypania
    1/3 szklanki cukru
    2 duże jajka
    Szczypta soli
    2/3 szklanki ciepłego mleka
    1 opakowanie suszonych drożdży – 7 g
    6 dag masła stopionego
    1 szklanka marmolady o smaku różanym
    Kilka kropli aromatu waniliowego
    Folia spożywcza
    Kruszonka:
    4 łyżki kopiaste mąki
    2 łyżki masła
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Ciasto drożdżowe z nadzieniem różanym i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski przełożyć składniki do ciasta(mąkę przesiać przez sitko) – całość wyrobić robotem z hakiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt – ciasto ma być cienkie, grubość około 5 mm, posmarować marmoladą różaną. Zwinąć w roladę. Pociąć na kawałki około 2 cm. Formę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć jeden rząd pociętych kawałków, ułożyć drugi rząd ciasta na pierwszym. Składniki kruszonki przełożyć do miski, palcami wymieszać składniki by się połączyły, tworząc kruszonkę. Posypać ciasto – odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.

Porady

1. do ciasta można dodać suszone owoce np. rodzynki, żurawinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować