Ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztopić margarynę i przestudzić. Cukier waniliowy, cukier kryształ, 3 całe jajka i żółta oraz drożdże roztrzepać w letnim mleku. Potrzymać chwile wszystko razem,do miski lub wiadra wsypać mąkę + rozmieszane w mleku dodatki do tego dodać proszek do pieczenia i ocet dobrze wyrobić żeby było gładkie i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
Po upływie tego czasu wyłożyć ciasto na stolnicę podzielić na 3 części i wyłożyć na blaszki. Zmielony ser zmiksować z jakiem i cukrem, rozsmarować cienko po plackach.Z margaryny cukru i mąki wyrobić w misce kruszonkę i posypać na ser. Piec ok 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Porady
Ciasto drożdżowe to bardzo dobrze smakuje również z owocami sezonowymi (truskawki, borówki, śliwki.)
Komentarze