Ciasto drożdżowe z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od swojej Cioci. I teraz to ciasto piekę bardzo często.Po upieczeniu do kilku dni jest jak świeżo upieczone.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto :
    1 cukier waniliowy
    0,5 litra letniego mleka
    6 pełnych łyżek cukru kryształu
    3 całe jajka
    3 żółtka
    szczypta soli
    10 dkg drożdży
    25 dkg margaryny
    1 kg mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 pełne łyżki octu

    masa serowa :
    25 dkg sera
    10 dkg cukru
    1 żółtko

    kruszonka :
    1/2 margaryny
    30 dkg mąki
    15 dkg cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić margarynę i przestudzić. Cukier waniliowy, cukier kryształ, 3 całe jajka i żółta oraz drożdże roztrzepać w letnim mleku. Potrzymać chwile wszystko razem,do miski lub wiadra wsypać mąkę + rozmieszane w mleku dodatki do tego dodać proszek do pieczenia i ocet dobrze wyrobić żeby było gładkie i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
    Po upływie tego czasu wyłożyć ciasto na stolnicę podzielić na 3 części i wyłożyć na blaszki. Zmielony ser zmiksować z jakiem i cukrem, rozsmarować cienko po plackach.Z margaryny cukru i mąki wyrobić w misce kruszonkę i posypać na ser. Piec ok 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Porady

Ciasto drożdżowe to bardzo dobrze smakuje również z owocami sezonowymi (truskawki, borówki, śliwki.)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować