Ze wszystkich drożdżowych ciast, dla mnie najszlachetniejsze jest to o "natartej" strukturze, nie za słodkie, pachnące, przepyszne. Przepis dostałam od mojej mamy, kilka razy już piekłam.
Ciasto drożdżowe "topielec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do miski, zalać ciepłym mlekiem, posypać szczyptą cukru i łyżką mąki. Odstawić do rośnięcia.
2.Rozpuścić masło i odstawić do ostygnięcia.
3.Mąkę wsypać do naczynia,w któym będzie urabiane ciasto, zrobić w mące wgłebienie, wlać w nie jajka rozmącone z solą.
4.Chłodne masło wlać do mąki z jajkami i wymieszać ( można mikserem, ale ja wolę ręką). Następnie wlać rozczyn i dokładnie wymieszać. Ciasto ma ładnie odchodzić od ręki.
5.Formuję z ciasta kulę, zawijam ją w lnianą ściereczkę, zawiązuję gumką i wkładam do dużego garnka z zimną wodą. Po kilkunastu minutach kula wypłynie na powierzchnię wody.
6.Ciasto wyjąć do miski, podsypać odrobiną mąki, wsypać cukier oraz cukier waniliowy i dobrze urabiać. Gotowe ciasto przełożyć do formy nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto w formie ma podwoić swoją obiętość.
7.Piec w nagrzanym do 170 C piekarniku przez 20 minut, nastepnie zwiększyć temperaturę do 190 C i piec jeszcze 20 - 30 minut. Należy sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone.
8.Upieczone ciasto należy posypać cukrem pudrem. Swietne do kawy, herbaty, mleka. Podaję je czasem z owocowym sosem. Dowolny owoc ( truskawki, maliny, brzoskwinie), drobno kroję i zalewam szklanką wina ( białe niebeczkowe, różowe, młode czerowone), dosładzam i odstawaim na jakiś czas do lodówki. Ciasto podane z taką sałatką owocową to wersja dla tych, którzy lubią ciasta"wilgotne" ale nie chcą kremu, ani bitej śmietany.
Komentarze