Ciasto drożdżowe "topielec"

4.4 (150 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Ze wszystkich drożdżowych ciast, dla mnie najszlachetniejsze jest to o "natartej" strukturze, nie za słodkie, pachnące, przepyszne. Przepis dostałam od mojej mamy, kilka razy już piekłam.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 2 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - świeże drożdże: 8 dekagramów
    - mleko: 0.25 szklanki
    - masło: 125 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy mały: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.4 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto drożdżowe "topielec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do miski, zalać ciepłym mlekiem, posypać szczyptą cukru i łyżką mąki. Odstawić do rośnięcia.
  • 2. Rozpuścić masło i odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Mąkę wsypać do naczynia,w któym będzie urabiane ciasto, zrobić w mące wgłebienie, wlać w nie jajka rozmącone z solą.
  • 4. Chłodne masło wlać do mąki z jajkami i wymieszać ( można mikserem, ale ja wolę ręką). Następnie wlać rozczyn i dokładnie wymieszać. Ciasto ma ładnie odchodzić od ręki.
  • 5. Formuję z ciasta kulę, zawijam ją w lnianą ściereczkę, zawiązuję gumką i wkładam do dużego garnka z zimną wodą. Po kilkunastu minutach kula wypłynie na powierzchnię wody.
  • 6. Ciasto wyjąć do miski, podsypać odrobiną mąki, wsypać cukier oraz cukier waniliowy i dobrze urabiać. Gotowe ciasto przełożyć do formy nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto w formie ma podwoić swoją obiętość.
  • 7. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniku przez 20 minut, nastepnie zwiększyć temperaturę do 190 C i piec jeszcze 20 - 30 minut. Należy sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone.
  • 8. Upieczone ciasto należy posypać cukrem pudrem. Swietne do kawy, herbaty, mleka. Podaję je czasem z owocowym sosem. Dowolny owoc ( truskawki, maliny, brzoskwinie), drobno kroję i zalewam szklanką wina ( białe niebeczkowe, różowe, młode czerowone), dosładzam i odstawaim na jakiś czas do lodówki. Ciasto podane z taką sałatką owocową to wersja dla tych, którzy lubią ciasta"wilgotne" ale nie chcą kremu, ani bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować