Topielec

4.5 (196 ocen)

trochę inne drożdżowe

Składniki:

  • 10 dag drożdży
    4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 kostka masła
    4 jajka

    Kruszonka:
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    5-10 dag masła
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Topielec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Topielec 1. Mąkę wsypuję do miski, kruszę drożdże, mieszam rękoma, wbijam całe jajka, ponownie mieszam. Masło rozpuszczam i chłodne wlewam do ciasta. Zagniatam kulę.
  • topielec 2. Wrzucam do garnka z zimną wodą. Ciasto powinno opaść na dno. Zostawiam do chwili, aż ciasto wypłynie.
  • topielec 3. Przekładam do miski, wsypuję cukier i ponownie wyrabiam ciasto. Gotowe przekładam na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Składniki na kruszonkę mieszam razem i posypuję po wierzchu przyszykowane ciasto. Wstawiam na 35 min do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować