Drożdżowy Topielec

  • wyświetlono: 3157 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 1

Nazwa ciasta pochodzi od sposobu jego wykonania :) Bardzo smaczne ciasto zapraszam :)

Bilcia

Składniki

- 7 dkg drożdży
- 40 dkg mąki + trochę do podsypania
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki mleka
- 12 dkg masła lub margaryny
- 3 jajka
- 100 g malin
- 100 g mąki
- 50 g masła lub margaryny
- 50g cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowy Topielec

  • 1. Drożdże rozkruszamy , posypujemy 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki , zalewamy letnim mlekiem, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po mniej więcej 15 minutach powinien być gotowy zaczyn. Mąkę mieszamy z zimnym masłem lub margaryną i jajkami. Wszystko razem tniemy i wyrabiamy ciasto. Ciasto mieszamy z zaczynem i znów wyrabiamy na gładką masę . Gotową kulę zanurzamy w zimnej wodzie i czekamy aż wypłynie. Kiedy to się stanie podsypujemy mąką, dodajemy cukier i znów wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy - najlepiej dużej bo ciasto mocno rośnie, nakładamy na wierzch maliny i przygotowaną ze 100g mąki, 50 g cukru pudru i 50g mąki kruszonki i pieczemy w 180C ( ja mam termoobieg) przez około godzinę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babciCiastodrożdżoweDeserkruszonkaMaliny

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z owocami dla leniwych

Dodane przez: Mariaszz

Placek drożdżowy

Pyszne ciasto drożdżowe wersja...

Drożdżowy bez drożdży

Dodane przez: Jaga85

Drożdżowy bez drożdży

To propozycja dla tych którzy boją...

Drożdżowe z rabarbarem

Dodane przez: zzewa

Drożdżowe z rabarbarem

Smaczne ciacho drożdżowe z rabarbarem...

ciasto drożdżowe

Dodane przez: AnnaKoziel

Ciasto drożdżowe

Oto przepis na szybkie ciasto drożdżowe...

Makowiec drożdżowy

Dodane przez: joanna30

Makowiec drożdżowy

Makowiec to jeden z obowiązkowych...

Drożdżowe Z Mrożonymi Jagodami

Dodane przez: gotowanietoproste

Drożdżowe Z Mrożonymi Jagodami

Jakoś ostatnio bardziej smakują...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE