Ciasto drożdżowe dwukolorowe z truskawkami i morelami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Nie wygląda jak typowe ciasto drożdżowe, ale jest mega smaczne i długo pozostaje wilgotne. Zostało wizualnie jak i smakowo urozmaicone przez co bardzo pozytywnie zaskoczyłam swoich domowników. Serdecznie polecam.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasta:
    450 gram mąki pszennej typ 500
    35 gram świeżych drożdży
    2 jaja
    1 szklanka mleka
    Pół szklanki cukru kryształu
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    130 gram masła lub margaryny
    2 łyżki kakao
    Ponadto:
    20 dag truskawek
    6 moreli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto drożdżowe dwukolorowe z truskawkami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzej, a następnie dodaj do niego drożdże, 1 łyżkę cukru i kilka łyżek mąki. Rozmieszaj dokładnie całość i odstaw, aż rozczyn podwoi swoją objętość.
  • 2. Masło roztop. Jaja ubij na puszystą masę z cukrem waniliowym i kryształem. Do wyrośniętej mieszanki drożdżowej dodaj zmiksowane jaja, mąkę i letnie, płynne masło. Wyrabiaj około 8 minut. Z tak przygotowanego ciasta oddziel 1/3 części i dodaj do niej kakao i ponownie wyrób. Obie części ciasta przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • 3. Truskawki, morele umyj, obierz i pokrój na kawałki.
  • 4. Połowę wyrośniętego, jasnego ciasta wyłóż na blaszkę o wymiarach 24 n a 34 cm (podsyp większą ilość mąki podczas wałkowania). Wyłóż połowę owoców, przykryj drugą częścią ciasta jasnego i resztę owoców. Na wierzch wyłóż ciasto kakaowe. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piecz około 45-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować