Nie wygląda jak typowe ciasto drożdżowe, ale jest mega smaczne i długo pozostaje wilgotne. Zostało wizualnie jak i smakowo urozmaicone przez co bardzo pozytywnie zaskoczyłam swoich domowników. Serdecznie polecam.
30 min
Dla 5 osób
Składniki:
1 szklanka=250 ml
Składniki ciasta:
450 gram mąki pszennej typ 500
35 gram świeżych drożdży
2 jaja
1 szklanka mleka
Pół szklanki cukru kryształu
1 łyżeczka cukru waniliowego
130 gram masła lub margaryny
2 łyżki kakao
Ponadto:
20 dag truskawek
6 moreli
Ciasto drożdżowe dwukolorowe z truskawkami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzej, a następnie dodaj do niego drożdże, 1 łyżkę cukru i kilka łyżek mąki. Rozmieszaj dokładnie całość i odstaw, aż rozczyn podwoi swoją objętość.
2.Masło roztop. Jaja ubij na puszystą masę z cukrem waniliowym i kryształem. Do wyrośniętej mieszanki drożdżowej dodaj zmiksowane jaja, mąkę i letnie, płynne masło. Wyrabiaj około 8 minut. Z tak przygotowanego ciasta oddziel 1/3 części i dodaj do niej kakao i ponownie wyrób. Obie części ciasta przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
3.Truskawki, morele umyj, obierz i pokrój na kawałki.
4.Połowę wyrośniętego, jasnego ciasta wyłóż na blaszkę o wymiarach 24 n a 34 cm (podsyp większą ilość mąki podczas wałkowania). Wyłóż połowę owoców, przykryj drugą częścią ciasta jasnego i resztę owoców. Na wierzch wyłóż ciasto kakaowe. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piecz około 45-50 minut.
Komentarze