Drożdżowe miętowe z truskawkami i morelami oraz kruszonką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Drożdżowe ciasto zawsze znajdzie miejsce na moim stole, a takie z truskawkami i morelami, pełne aromatu cytryny, wanilii i mięty oraz chrupiącej kruszonki-jak najbardziej tak. Robi się je bardzo szybko,a znika ze stołu jeszcze szybciej:)Nadaje się także do kosza piknikowego.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dag. drożdży
    1 szklanka cukru
    1 cukier o smaku cytryny
    4 rozmieszane jajka
    1 szklanka oleju
    3/4 szklanki mleka
    4 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    5 łyżek posiekanej mięty cytrynowej
    Kruszonka:
    1 szklanka mąki pszennej
    10 dag. margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    Dodatkowo:
    8 moreli bez pestek
    ok. 30 dag. truskawek bez szypułek
    cukier puder do posypania
    duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Drożdżowe miętowe z truskawkami i morelami oraz kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Do miski wkładam kolejno: pokruszone drożdże, cukier, cukier cytrynowy, jajka, olej, mleko, mąkę i sól, nakrywam ściereczką, pozostawiam na 4 godziny. Składniki na kruszonkę zarabiam palcami, robiąc kruszonkę.
  • jk 2. Do ciasta dodaje miętę i zagniatam jednolite ciasto, wykładam do blaszki. Na cieście układam morele i truskawki. Posypuję kruszonką, wstawiam do piekarnika , piekę 60 minut w temperaturze 180 stopni.
  • jk 3. Jeszcze ciepłe ciasto posypuję cukrem pudrem.

Porady

Ciasto pozostaje długo wilgotne przez dodatek oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mięta Morele Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować