Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Czy może być coś lepszego od gruszek połączonych z wanilią i czekoladą? Zdecydowanie nie! Zapraszam więc na szybkie ciasto, które łączy wszystkie te smaki w harmonijną całość.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    · 2 szklanki mąki pszennej
    · 200 g miękkiego masła
    · szklanka cukru
    · 4 jajka
    · czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    · szczypta soli
    · duża łyżka kakao
    · 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    · 2-3 duże, jędrne gruszki
    · łyżeczka cukru brązowego
    Na krem czekoladowy:
    · krem czekoladowo-orzechowy -2 czubate łyżki
    · 100 g miękkiego masła
    · łyżeczka kakao
    · czekoladowe paluszki pomarańczowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło miksujemy z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz jajka. Masę dzielimy na połowę. Do jednej połowy dodajemy ekstrakt waniliowy, do drugiej kakao. Obie masy dobrze mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na dno tortownicy wykładamy połowę ciemnego ciasta, dobrze rozsmarowujemy. Na czekoladowe ciasto wykładamy połowę ciasta jasnego. Czynność powtarzamy- na waniliowe ciasto wykładamy resztę ciasta czekoladowego, a na nie resztę jasnego. Gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych, ale pozostawiamy skórkę. Wycinamy z nich ładne, cienkie łódeczki. Układamy koncentrycznie na cieście. Posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy ok. 50-60 minut, w temp. 180 stopni. Wystudzone ciasto dekorujemy kremem czekoladowym (miksujemy masło, krem czekoladowo-orzechowy oraz kakao) i czekoladowymi paluszkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Gruszki Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować