Magiczne ciasto czekoladowo-waniliowe

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Hiszpanie uwielbiają flan z karmelem oraz biszkopt, najlepiej czekoladowy. Te dwa bardzo popularne desery, połączone razem, tworzą niesamowite i wyborne ciasto tzw, choco flan, w Polsce znane pod nazwą "magiczne ciasto"Kilka dni temu natknęłam się na ten przepis w hiszpańskiej grupie kulinarnej.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Magiczne ciasto czekoladowo-waniliowe





    SKŁADNIKI: naczynie żaroodporne o średnicy 25/28 cm; czas przygotowania 20 minut +czas pieczenia 75 minut +czas stygnięcia

    BISZKOPT:


    200 g mąki
    125 ml oleju
    2 jajka
    60 g cukru
    200 g rozpuszczonej czekolady deserowej
    240 ml mleka
    2 łyżki soku z cytryny
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody
    szczypta soli

    FLAN:

    5 jaj
    100 g cukru
    0,5 l mleka
    cukier waniliowy lub 1/3 laski wanilii

    KARMEL:

    5 łyżek cukru
    1 łyżka wody





Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Flan

Magiczne ciasto czekoladowo-waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Do mleka dodać sok z cytryny i odstawić na 15 minut, aby nam się lekko zsiadło.
    Przygotować karmel tj. do rondelka lub na małą patelnię wlać wodę i wsypać cukier, gotować, aż uzyskamy brązowy karmel. Gorący wylać do naczynia żaroodpornego i rozprowadzić pędzelkiem.
  • 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą.
    Piekarnik nagrzać do 170'C.
    Jajka zmiksować z cukrem i solą na puszystą masę, wlać olej i rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Następnie wlać połowę mleka i część mąki, połączyć i dodać pozostałą mąkę z mlekiem. Wymieszać na jednolitą i gładka masę.
    Wylać do formy z karmelem, wygładzić.
  • 3. Przygotować flan tj. jaja zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, wlać mleko i dokładnie wymieszać.
    Wylać na ciasto czekoladowe, ale nie bezpośrednio na biszkopt. Najlepiej podstawić sobie łyżkę lub wylewać łyżką wazową.
  • 4. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 75/80 minut, do tzw suchego patyczka.
    Upieczony pozostawić w formie, żeby wystygł. Chłodny wstawić na 2 godziny do lodówki.
    Zimny obkroić od brzegów i wyłożyć na patere górą na dół, tak aby biszkopt znalazł się na spodzie i flan jako delikatniejszy na wierzchu.
    Podawać sam lub z lodami czy świeżymi owocami.
    Smacznego :)

Porady

Hiszpanie uwielbiają flan z karmelem oraz biszkopt, najlepiej czekoladowy. Te dwa bardzo popularne desery, połączone razem, tworzą niesamowite i wyborne ciasto tzw, choco flan, w Polsce znane pod nazwą "magiczne ciasto" Kilka dni temu natknęłam się na ten przepis w hiszpańskiej grupie kulinarnej. Bardzo mi się spodobał i nie byłabym sobą, gdybym go nie wypróbowała. Dlaczego magiczne? Dlatego, że podczas pieczenia, ciasto ciemne, jak za sprawą czarodziejskiej różdżki zamienia się miejscem z ciastem jasnym, ale podczas krojenia, deser jest bez zmian. Zimny deser wybornie smakuje w upalne lato z lodami lub świeżymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować