Ciasto czekoladowe z delikatną masą waniliową na bazie budyniu i serków homogenizowanych oraz zatopionymi w niej kawałkami gruszki.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
170 g mąki tortowej
20 g kakao
35 g cukru pudru
3 żółtka
100 g masła
szczypta soli
Masa waniliowa:
25 g żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
70 g masła
3 łyżki mleka
1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
400 g serka homogenizowanego naturalnego
Dodatkowo:
2-3 gruszki
trochę mąki do podsypania ciasta
masło do wysmarowania formy
kawałek czekolady
Ciasto czekoladowo-waniliowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy wymieszać suche składniki, czyli mąkę, kakao i cukier puder. W środku mąki zrobić zagłębienie i dodać żółtka, a następnie masło i szczyptę soli. Zagnieść ciasto.
Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką. Formę (26 cm) wysmarować masłem i wylepić. Nakłuć widelcem. (Ja swoje ciasto dodatkowo piekłam jak tartę, przykrywając folią i wysypując dla obciążenia fasolę). Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku przez 15 minut.
2.W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę. Wystudzić. W garnku roztopić masło z mlekiem, budyniem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Całość mieszać energicznie, aby nie powstały grudki. Zagotować. Powstałą masę trochę przestudzić, dodać serki homogenizowane, a na końcu żelatynę. Dokładnie wymieszać.
Ciepłą masę wylać na upieczony spód czekoladowy.
3.Gruszki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zanurzyć w masie. Włożyć do lodówki do pełnego stężenia na ok. 2 godziny. Wierzch udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Życzę smacznego!
Komentarze