Wykwintne ciasto orzechowo kakaowe

4 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

kakaowe ciasto , biszkopt orzechowy z miodowym posmakiem i masa kakowa , całosc otulona polewa czekoladowa udekorowaną migdałami-nieziemskie w smaku ciasto -na wszelkie okazje!

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    7 jaj
    7 łyżek cukru
    7 łyżek mąki
    3łyżki kakao
    4 łyżki oleju
    1 łyżka octu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto orzechowe:

    25 dag orzechów włoskich
    5 białek
    3/4szklanki drobnego cukru
    2 łyżki płynnego miodu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka maki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Masa kawowa:
    1,5 kostki dobrej jakości masła
    4 łyżki kawy rozpuszczalnej
    3 łyżki wódki
    7 łyżek cukru pudru
    2 łyżki drobno mielonych orzechów włoskich

    polewa czekoladowa z czekolady wraz z ddoatkiem masła rozpuszczonej na parze
    migdały do dekoracji
Wystaw ocenę:

4 (6 ocen)

Wykwintne ciasto orzechowo kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty kakaowe:
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy dwa cienkie biszkopty w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut.

    Ciasto orzechowe:
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, średnio pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopty- jeden placek w temperaturze 180ºC przez 25 minut.

    Masa kawowa:
    Miękkie masło ucieramy z cukrem i alkoholem do smaku. Na koniec dodajemy orzechy i kawę.

    Przełożenie:
    Na ciemny biszkopt nakładamy połowę kremu kakowego ,nakładamy placek orzechowy i rozsmarowujemy drugą część kremu. Następnie kładziemy drugi biszkopt. Wierzch ciasta smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (na parze) wraz z łyżeczką masła.Wiech ciasto czyli polewę czekoladową - dekorujemy migdałami .
    Ciasto schładzamy, smacznego.

Porady

blacha 30 na 30 cm Można też upiec jeden biszkopt kakaowy (ok. 20-25 minut), a potem przekroić na pół

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie Kawa rozpuszczalna Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować