Ciasto czekoladowe z mąki pszennej razowej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto bardzo czekoladowe, wilgotne, puszyste po prostu pyszne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 270g mąki pszenno – razowej
    230g brązowego cukru
    60g masła
    80g gorzkiej czekolady
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody
    1/4 łyżeczki soli
    2 jajka
    zapach waniliowy
    125ml śmietany 18%
    125ml wrzącej wody

    polewa
    100g połamanej czekolady
    40g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z mąki pszennej razowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto czekoladowe 1. Czekolade rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mąkę, kakao, sodę i sól, mieszamy i przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę dodajemy jajko, ucieramy do połączenia i ponownie dodajemy jajko, zapach waniliowy, ucieramy. Teraz wlewamy ostudzoną płynną czekoladę i miskujemy do uzyskania jednolitej masy. Do przygotowanej masy dodajemy 1/3 przesianej mieszanki i 1/3 śmietany cały czas miksując. I tak do wykorzystania mąki i śmietany. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dno tortownicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Jak już mamy nagrzany piekarnik, to do przygotowanego ciasta wlewamy wrzącą wodę, mieszamy szpatułką i przelewamy do tortownicy. Ciasto ma konsystencję naleśnikowego. Wkładamy do piekarnika na 40 – 50 minut, pieczemy do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce, polewamy polewą czekoladową. / masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy czekoladę, zdejmujemy z palnika i mieszamy do rozpuszczenia / Palce lizać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować