Ciasto czekoladowe z mąki pszennej razowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekolade rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mąkę, kakao, sodę i sól, mieszamy i przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę dodajemy jajko, ucieramy do połączenia i ponownie dodajemy jajko, zapach waniliowy, ucieramy. Teraz wlewamy ostudzoną płynną czekoladę i miskujemy do uzyskania jednolitej masy. Do przygotowanej masy dodajemy 1/3 przesianej mieszanki i 1/3 śmietany cały czas miksując. I tak do wykorzystania mąki i śmietany. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dno tortownicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Jak już mamy nagrzany piekarnik, to do przygotowanego ciasta wlewamy wrzącą wodę, mieszamy szpatułką i przelewamy do tortownicy. Ciasto ma konsystencję naleśnikowego. Wkładamy do piekarnika na 40 – 50 minut, pieczemy do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy na kratce, polewamy polewą czekoladową. / masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy czekoladę, zdejmujemy z palnika i mieszamy do rozpuszczenia / Palce lizać.
Komentarze