Ciasto kostka Kokosowe Latte (bez mąki pszennej)

  • wyświetlono: 2398 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Delikatna, rozpływająca się w ustach masa kawowo-kokosowa na czekoladowym cieście, a na górze mleczna pianka z mlekiem skondensowanym.

Świat Wypieków

Składniki

Ciasto:

50g masła
60g drobnego cukru białego
70g drobnego cukru trzcinowego Demerara
1 jajko
20g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
85g mąki kokosowej
80ml mleka

Masa kawowa:

400g mleka kokosowego
5 łyżeczek żelatyny
400ml śmietanki kremówki 30%
100g kwaśnej śmietany 18%
120g cukru pudru
3-4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy w proszku
2-3 łyżki likieru kokosowego (np. Canari)
3 łyżki kokosu

Masa mleczna:

200g słodzonego mleka skondensowanego
300g śmietanki kremówki
2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto kostka Kokosowe Latte (bez mąki pszennej)

  • 1. Formę o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.

    Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i dalej ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kakao. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Miksując na wolnych obrotach, do masy dodać połowę mąki, następnie całe mleko, na końcu resztę mąki. Miksować tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Wystudzić w formie.
  • 2. Żelatynę przełożyć do miseczki i zalać niewielką ilością zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Kwaśną śmietanę utrzeć z cukrem pudrem, dodać mleko kokosowe i dobrze wymieszać. Dodać kawę i likier kokosowy, miksować aż kawa się rozpuści, na końcu dodać kokos i wymieszać. Kremówkę ubić. Żelatynę przełożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki wody i podgrzewać na najmniejszym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści (nie gotować!). Do rozpuszczonej żelatyny dodać masę kawową – najpierw po jednej łyżce, potem powoli resztę, przez cały czas mieszając. Do masy dodać ubitą śmietanę w trzech częściach i delikatnie wymieszać.
  • 3. Wystudzone ciasto wyjąć z formy, wymienić papier do pieczenia na świeży i ponownie włożyć ciasto do formy. Masę kawowo-kokosową przelać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki do stężenia – min. 2 godziny.
  • 4. Aby przygotować wierzchnią warstwę, przełożyć żelatynę do miseczki, zalać niewielką ilością zimnej wody i pozostawić do stężenia. Mleko skondensowane podgrzać, przełożyć do niego napęczniałą żelatynę i cały czas podgrzewając na najmniejszym ogniu, rozpuścić żelatynę. Kremówkę ubić i stopniowo, łyżka po łyżce dodawać do żelatyny, cały czas mieszając. Masę odstawić na bok, aby zaczęła tężeć, następnie przelać ją na wierzch ciasta i całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Kroić nożem ogrzanym w gorącej wodzie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemleko kokosowekremówkamleko skondensowaneciasto czekoladowez krememciasto kawowepianka kawowa

Komentarze

Podobne przepisy

Dietetyczne ciasto z fasoli (bez mąki). Kakaowo-kokosowe

Dodane przez: kamila19851

Dietetyczne ciasto z fasoli (bez mąki). Kakaowo-kokosowe

To ciasto powstało z potrzeby,...

Ciasto "Kokosek" Bez Mąki

Dodane przez: gotowanietoproste

Ciasto "Kokosek" Bez Mąki

Dla wszystkich wielbicieli batonika...

Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru

Dodane przez: Jaga85

Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru

Ciasta bez mąki budzą zazwyczaj...

 Proste i szybkie ciasto czekoladowe.

Dodane przez: duszek

CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI

Proste i szybkie ciasto czekoladowe.Nie...

Migdałowo-orzechowe ciasto bez mąki i cukru

Dodane przez: aicha1988

Migdałowo-orzechowe ciasto bez mąki i cukru

Bardzo smaczne, mocno orzechowe...

Ciasto daktylowo-owsiane (bez cukru i mąki)

Dodane przez: Kloruś

Ciasto daktylowo-owsiane (bez cukru i mąki)

To ciasto jest wynikiem moich eksperymentów...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE