Chleb żytni z dodatkiem mąki pszennej razowej na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zakwas wyjmujemy z lodówki na około 2,3 godziny przed przygotowaniem. Odważamy 120g dodajemy mąkę i wodę. Wszystko mieszamy do połączenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 godzin do podwojenia objętości.
2.Z zaczynu odmierzamy 900g / resztę chowamy do lodówki / dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy tylko do połączenia ponieważ żytnia mąka nie lubi długiego wyrabiania. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na 8 godzin do podwojenia objętości. Po tym czasie keksówki w ilości sztuk 2 smarujemy masłem i mokrymi rękoma przekładamy ciasto do 3/4 wysokości formy. Delikatnie dociskamy posypujemy słonecznikiem i płatkami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy chleb i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Żeby skórka była miękka przykrywamy chleb mokrą ściereczką. Smacznego.
Komentarze