Chleb żytni z dodatkiem mąki pszennej razowej na zakwasie

4.5 (151 ocen)

  • 26 godz.

Szperając w swoich zapiskach nastawiłam zaczyn ale druga część powstała z tego co aktualnie było w domu. I proszę oto są żytnio – pszenne bochenki.

  • 26 godz.

Składniki:

  • Zaczyn
    120g zakwasu żytniego
    500g mąki żytniej razowej 2000
    400ml wody / ciepłej /
    Ciasto na chleb
    900g zaczynu
    200g mąki pszennej razowej 2000
    300g mąki żytniej 2000
    2 łyżeczki soli
    5 łyżek płatków błyskawicznych
    3 łyżki siemienia lnianego
    3 łyżki słonecznika
    600ml wody / ciepłej /
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń Zakwas

Chleb żytni z dodatkiem mąki pszennej razowej na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas wyjmujemy z lodówki na około 2,3 godziny przed przygotowaniem. Odważamy 120g dodajemy mąkę i wodę. Wszystko mieszamy do połączenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 godzin do podwojenia objętości.
  • 2. Z zaczynu odmierzamy 900g / resztę chowamy do lodówki / dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy tylko do połączenia ponieważ żytnia mąka nie lubi długiego wyrabiania. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na 8 godzin do podwojenia objętości. Po tym czasie keksówki w ilości sztuk 2 smarujemy masłem i mokrymi rękoma przekładamy ciasto do 3/4 wysokości formy. Delikatnie dociskamy posypujemy słonecznikiem i płatkami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy chleb i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Żeby skórka była miękka przykrywamy chleb mokrą ściereczką. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować