Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

Każdy z nas od czasu do czasu lubic zjesc coś niesamowicie słodkiego , czekoladowego ... z dużą ilością kalorii.Dziś mam dla Was kolejny , właśnie czekoladowy przepis!Delikatne , mięciutkie ciasto , przełożone pysznym kremem słodko - słonym ... i oblane solonym karmelem.Połączenie smaków twor

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :

    CIASTO:

    * mąka – 2 szkl

    * olej rzepakowy – 125 ml

    * jajko – 2 szt

    * cukier – 1 szkl

    * mleko – 1 szkl

    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    * kakao – 2 łyżki

    KREM :

    * mleko – 400 ml

    * olej rzepakowy – 125 ml

    * jajko – 2 szt

    * mąka pszenna – 2 czubate łyżki

    * mąka ziemniaczana – 3 czubate łyżki

    * cukier – 0,5 szkl

    * cukier wanilinowy – 1 op

    * krakersy – 200 g

    SOLONY KARMEL:

    * masło – 150 g

    * brązowy cukier – 0,5 szkl

    * cukier drobny – 0,5 szkl

    * miód prawdziwy – 100 ml

    * śmietana 30% – 250 ml

    * sól gruboziarnista – 1 łyżeczka

    * olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę.

    Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały czas miksując.

    Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko.

    Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm ) posmarowaną olejem i obsypana bułką tartą.

    Pieczemy ok. 40 min. w 180C , studzimy , rozcinamy na 3 blaty.

    KREM :

    250 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając olej.

    Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.

    Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z olejem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń.

    Krem lekko studzimy , a następnie dodajemy do niego drobno posiekane lub zmiksowane krakersy i dokładnie mieszamy.

    CAŁOŚĆ:

    Na spód tortownicy kładziemy 1 blat , wyciągamy połowę kremu.

    Przykrywamy drugim blatem , lekko dociskamy i wylewamy resztę kremu.

    Przykrywamy ostatnim , dociskamy i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

    W tym czasie przygotowujemy solony karmel.

    SOLONY KARMEL :

    Masło , obydwa cukry i miód podgrzewamy i gotujemy ok. 4-5 minut.

    Dodajemy śmietanę i sól , gotujemy minutę.

    Dodajemy olejek do ciast waniliowy i gotujemy jeszcze 2 minuty , dokładnie mieszamy.

    CAŁOŚĆ:

    Słonym karmelem obficie polewamy czekoladowe ciasto i posypujemy pokruszonymi krakersami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować