Ciasto czekoladowe z kremem brzoskwiniowym z nutą tymianku

5 (1 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto czekoladowe z kremem brzoskwiniowym z nutą tymianku

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    5 białek
    3 żółtka
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl mąki
    3 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    krem:
    80g białej czekolady
    130 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    250 g serka mascarpone
    +1/2 musu brzoskwiniowego
    żelki brzoskwiniowe:
    1/2 musu brzoskwiniowego
    1 łyżka żelatyny
    3 łyżki wody
    mus brzoskwiniowy do kremu i żelki:
    320 g brzoskwiń (waga bez pestek, po obraniu)
    1/2 łyżeczki tymianku suszonego lub 3-4 gałązki świeżego
    2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ciasto czekoladowe z kremem brzoskwiniowym z nutą tymianku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mus brzoskwiniowy:
    Brzoskwinie (obrane i bez pestek) przekładamy do rondla , dolewamy 2-3 łyżki wody, aby nie przypaliły się do dna podczas podgrzewania i gotujemy, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Blendujemy, aby nie było większych kawałków, dodajemy miód oraz tymianek. Gotujemy chwilę mieszając. Zdejmujemy z ognia, przecieramy przez sitko i studzimy.
    Mus dzielimy na dwie części, po około 100 ml. Jedną dodamy do kremu, z drugiej zrobimy żelki.
    ciasto:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka i olej. Do masy delikatnie przesiewamy kakao wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut (do suchego patyczka)
    żelki:
    100 ml musu brzoskwiniowego mieszamy z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynie. Przelewamy do foremki silikonowej w kształcie małych półkul. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
    krem:
    Czekoladę rozpuszczamy w ciepłej śmietance, dodajemy cukier waniliowy a potem ok. 100 ml musu brzoskwiniowego. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na całą noc). Masę brzoskwiniową łączymy z serkiem mascarpone.

    Na ciasto czekoladowe nakładamy gotowy krem brzoskwiniowy, w kilku miejscach między kremem układamy brzoskwiniowe żelki oraz pokrojone brzoskwinie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Brzoskwinie Tymianek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować