Ciasto cytrynowe

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne, kremowe i orzeźwiające ciasto.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    jajka 3 szt,
    mąka pszenna 1/3 szk,
    mąka ziemniaczana 1 łyżka,
    cukier 5 łyżek,
    proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki,
    woda 1 łyżka,
    Poncz:
    woda 1/4 szk,
    sok z cytryny 2 łyżki,
    Masa budyniowa:
    budyń śmietankowy 2 szt,
    sok z cytryny 125 ml,
    cukier 1 szk,
    masło 75 g,
    Pianka cytrynowa:
    śmietana 36 % 500 ml,
    galaretka cytrynowa 1 szt,
    cukier puder 2 łyżki,
    żelatyna 1 łyżeczka,
    Polewa:
    cukier puder 4 łyżki,
    sok z cytryny 2 łyżki,
    czekolada mleczna 5 kostek,
    mleko 1 łyżka,
    Dodatkowo:
    herbatniki 12 szt,
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na piankę, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i małymi porcjami dodawać mąkę. Na koniec dodać wodę i całość zmiksować. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ostudzić i nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
    Masa budyniowa:
    Sok z cytryny, 1 szklankę wody oraz cukier zagotować. W 1/2 szklanki wody rozrobić budynie i dodać je do gotującego się soku, wymieszać. Do gorącego budyniu dodać posiekane masło i całość zmiksować. Ciepłą masę wyłożyć od razu na biszkopt i schłodzić w lodówce.
    Pianka cytrynowa:
    Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i ponownie zmiksować. Na koniec małymi porcjami wlewać galaretkę i miksować do momentu połączenia się składników. Piankę wyłożyć na masę budyniową. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Całość schłodzić w lodówce.
    Polewa:
    Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody. Przygotowanym lukrem polać herbatniki. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w rondelku i polać herbatniki. Ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować