Ciasto jest proste w przygotowaniu. Jest orzeźwiające i delikatne. Kto spróbuje jednego kawałka będzie prosił o więcej :)
60 min
Składniki:
BISZKOPT:
- 4 całe jajka
-3/4 szklanki cukru
-3 łyżki wody
- cukier waniliowy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki tortowej
MASA BUDYNIOWO- CYTRYNOWA:
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-1/2 szklanki soku z cytryny około 4 szt.
1 1/2 szklanki wody
-1 szklanka cukru
- 20 dag masła
Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt:
Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym oraz wodą.Ubijać i dodawać żółtka. Na końcu wsypać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką. wylać na blachę wyłożona papierem i wysmarowaną tłuszczem. Piec w temp 180 stopni około 30 minut.
po wystudzeniu nasączyć biszkopt ponczem ( połączyć sok z cytryny wodę i cukier)
2. Masa budyniowa:
Sok z cytryny, szklankę wody oraz cukier zagotować w garnku. w 1/2 szklance wody rozpuścić budynie wlać na gotujący się sok i ciągle mieszając zagotować. odstawić do ostudzenia. utrzeć masło i dodawać wystudzony budyń. masę wyłożyć na biszkopt i rozsmarować.
3. Pianka:
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i zostawić aż zacznie tężeć.ubić śmietankę dodać cukier puder i tężejącą galaretkę. wylać na masę budyniową.
4. ułożyć biszkopty które polewamy lu kierem ( sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę)
Komentarze