Ciasto Cudowna Wisienka

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Masz ochotę na coś słodkiego do filiżanki gorącej kawy, mam coś dla Ciebie. Ciasto na kruchym spodzie, przekładane galaretką z wiśniami, masą śmietanową, pod bezową pierzynką. Dasz się skusić?

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche:
    • 4 żółtka
    • 60 g cukru
    • 250 g mąki pszennej
    • 170 g masła
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki na bezę:
    • 4 białka
    • 180 g cukru
    • Szczypta soli
    • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
    Składniki na masę:
    • 330 ml śmietany 30%
    • 250 g mascarpone
    • ½ szk. cukru pudru
    Składniki pozostałe:
    • 3 galaretki wiśniowe
    • 1 kg wiśni drylowanych
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto cudowna wisienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Sposób przygotowania ciasta kruchego:
    1. Wszystkie składniki na ciasto kruche przekładam do miski. Zagniatam ciasto, przekładam na spod tortownicy, dociskając palcami rozprowadzam po całej foremce. Piekę w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C. Po upieczeniu studzę.
  • galaretka 2. Sposób przygotowania galaretek:
    1. Galaretki rozpuszczam w trzech szklankach gorącej wody, dodaję wiśnie i studzę do lekkiego stężenia.
  • beza 3. Sposób przygotowania bezy:
    1. Białka ubijam mikserem ze szczyptą soli około 3 minut, następnie wsypuję cukier, ubijam około 10 minut aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypuję skrobię ziemniaczaną, miksuje minutę.
    2. Formę wykładam papierem do pieczenia, Nakładam równomiernie bezę po całej powierzchni formy.
    3. Bezę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 130 stopni na około 80 minut.
    4. Po upieczeniu studzę.
  • masa 4. Sposób przygotowania masy:
    1. Śmietanę mocno schłodzoną ubijam mikserem, dodaję cukier puder oraz mascarpone, ubijam do chwili uzyskania sztywnego kremu śmietankowego
  • galaretka 5. Sposób przekładania:
    1. Na upieczone ciasto kruche wykładam tężejące galaretki z wiśniami
  • masa 6. 2. Na galaretkach rozprowadzam równomiernie masę śmietankową
  • beza 7. 3. Na masę wykładam bezę, delikatnie ją dociskam do kremu.
    4. Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny.
  • ciasto 8. 5. Gotowe.
    6. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Imieniny Pieczenie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować