Wiśni pod dostatkiem, a więc postanowiłam poczęstować was tym wspaniałym ciastem. Połączenie musu wiśniowego z nutą alkoholu i soczystej galaretki sprawi że poczujecie się jak w kraju kwitnącej wiśni.
Pijana wisienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier a następnie żółtka. Zmiksuj. Suche składniki łączymy ze sobą i dodajemy do masy wymieszać ręcznie. Piec 25min w 170C. Nasączamy.
2.Wiśnie myjemy, drylujemy. Przekładamy do blendera. Dodajemy cukier. Galaretki rozpuścić w 2/3szkl wody, tężejącą wlewamy do zblenderowanych wiśni. Wylewamy na biszkopt.
3.Wiśnie moczymy w wódce.
4.Masa wiśniowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. Galaretkę rozpuścić w 1/2szkl wody. Tężejącą łączymy z masą. Wylać na mus.
5.Nasączone wiśnie wykładamy na masę i zalewamy tężejącą galaretką rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu. Schładzamy.
Komentarze